Lijntje Cult·Schoolopdrachten

Before They Pass Away – Voor Ze Verdwijnen

De GorokaEen intrigerende fotoserie over de puurheid van het menselijk bestaan. Een fotograaf die drie jaar de wereld over reist. In bergen, langs rivieren, op ijsvlaktes en in jungles vond hij wat hij zocht: de laatste primitieve stammen ter wereld. Look mankind in the eye, before he disappears forever…

Jimmy Nelson (Sevenoaks, Kent, 1967), woonachtig in Amsterdam, maakte een droom waar. Hij reisde door 44 landen om op indrukwekkende wijze de cultuur van 35 primitieve stammen als de Samburu, de Himba en de Rabari vast te leggen. Hij trok een maand in een tank over ijsvlaktes in Siberië, op zoek naar de Chukchi-eskimo’s. Zijn prachtige, inspirerende kiekjes zijn gebundeld in het kunstboek ‘Before They Pass Away‘.

‘If they pass away, a part of ourselves will too’.

Dit indrukwekkende project kwam tot stand met de steun van Nederlandse investeerder Marcel Boekhoorn. Het doel van Nelson was niet alleen het vastleggen, maar ook het begrijpen van de cultuur van primitieve stammen. Niet alleen mooie beelden vastleggen, maar eerst onderling vertrouwen kweken. Niet alleen cultuur bekijken, maar cultuur meemaken. Hij bracht weken door bij de stammen.  ‘Deze stammen tonen ons de essentie van het leven’, zegt de gedreven fotograaf. Met deze fotoserie wil hij de rijkdom van de mensheid laten zien. ‘We mogen niet vergeten waar we zelf vandaan komen.’

Het resultaat is verbluffend. Een selectie van meer dan vijfhonderd foto’s is gebundeld in een XXL-boek (€6.500,-). Ook is er een gewone ‘tafelversie’ te koop (130,-). Daarnaast is er een shortfilm gemaakt van zijn avontuur. De trailer vind je hieronder:

Nieuwsgierig naar de hele shortfilm? Bekijk hem hier!

Jimmy Nelson was op 2 oktober te gast in De Wereld Draait Door om over zijn indrukwekkende project te praten. Klik hier om het fragment te bekijken. Daarnaast is hij op 6 november 2013 aanwezig als gastspreker bij TedX Amsterdam. Deze editie zal gaan over het creëren van ideeën en het visualiseren hiervan.

In april 2014 is er een expositie van Jimmy’s foto’s in het Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden.

Voor meer informatie: www.beforethey.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s