Lijntje Cult·Schoolopdrachten

Zomaarpop 2013: goedkoop én gezellig!

Afgelopen weekend vond de 28e editie van Zomaarpop plaats. Ik hoor de meesten denken: Zomaarpop? Nooit van gehoord.. Tijd om deze naam in je oren te knopen, want een awesome feestje is aan jullie neus voorbij gegaan! Ze zijn misschien niet de grootste in de festivalwereld, maar ze zijn wel groots in wat ze doen.

Voor dit leuke festivalletje moet je afreizen naar Oirlo, een gehucht in gemeente Venray (Noord-Limburg). Het gemeenschapshuis van het kerkdorp dient als feestlocatie. Bij binnenkomst sta je gelijk bij de mainstage. Het tweede podium bevindt zich beneden in de kelder. De kleine, donkere, drukke ruimte die Café de Puinhoop heet, biedt een ‘underground’-achtige sfeer. Oh.. En het festival wordt geheel door vrijwilligers georganiseerd. Applaus daarvoor!

zomaarpopWat een heerlijk gevoel kreeg ik bij de ingang. Kaartjes voor zaterdagavond kostten maar €8,-. Een combiticket was €14,- en voor een zondagticket betaalde je dit jaar een tientje. Daarnaast kostten mijn wijntjes €1,75 per stuk. Wat een feest voor mijn portemonnee! De prijzen van Zomaarpop worden bewust zo laag gehouden. “Het leven voor jongeren is al duur genoeg”, zegt organisator Stan Steeghs.

Maar liefst 22 acts waren er te bewonderen. Van garagerock naar club, house, techno en wat dubstep. Zo kan de eerste avond van het festival kort samengevat worden. Een leuke aanvulling op de zaterdag was een heuse 90’s feestset. Altijd een goede zet, want de voetjes gingen royaal van de vloer: (no nooo) there’s no limit! Meest opvallende act van die dag was zeker Kuenta i Tambú (KiT). Traditionele Carribische ritmes mixen met elektronische sounds, dat is wat ze doen. Zelf noemen ze het ‘Tambutronic’. En.. WAUW! Wat een energie! Zelfs de stijve harken uit het publiek weten hun heupen ineens te gebruiken en je kunt niet anders dan bewegen op deze tropical bass. Enig minpuntje: het geluid tijdens KiT stond belachelijk hard.

Beluister hieronder een opzwepend ritme van KiT:

Waar op zaterdagavond house en techno de overhand hadden, was zondag een dag met meer variatie. Twee cabaretiers beten het spits af. Waar de meeste festivals vaak opstartproblemen hebben, was de zaal hier vanaf het begin goed gevuld. De line-up voor de rest van de dag is goed uitgedacht door de organisatie. Denk hierbij aan lekker poppy artiesten als Christopher Green en Afterpartees, om bij op te starten na een heftige eerste festivalavond. Rond de klok van tien is het tijd voor ska! The Shakedown 8 weet van de Zomaarpopgangers een grote skankende menigte te maken. Een feest om te luisteren hoe zij verschillende muziekstijlen als punk en blues met ska mixen. Ook erg leuk om te zien dat op deze dag plek was voor veel regionaal talent. Daarnaast is Zomaarpop ook een goede graadmeter voor aanstormende muzikanten.

Het festival was wederom een daverend succes. Petje af voor de vele vrijwilligers die ieder jaar weer een gave editie op touw zetten. Zet zaterdag 18 en zondag 19 oktober 2014 alvast in je agenda, want dan zal het kleine Oirlo weer een podium bieden voor een nieuwe editie Zomaarpop. Voor foto’s, filmpjes en meer informatie check je de website van Zomaarpop of de Facebook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s