Lijntje Cult·Schoolopdrachten

Jonge Schrijversavond 2013

Jonge SchrijversavondEen literaire talkshow met jong, aanstormend talent. Publiek en jonge schrijvers worden samengebracht in de Stadsschouwburg Amsterdam. In twee uur tijd lezen verschillende penvoerders voor uit eigen werk en worden zij geïnterviewd. Een live platform voor nieuwe literatuur. Het is de Jonge Schrijversavond, die op 25 oktober aanstaande plaatsvindt. Na afloop kunnen de jonge schrijvers en het publiek verder feesten op het aansluitende Jonge Schrijversbal. Maurice Seleky is organisator en presentator van het evenement.

In de vijfde editie van het evenement doen negen jonge auteurs hun zegje. De jonge talenten hebben allemaal al wat mooie dingen op hun CV staan. Zo bevindt Pepijn Lanen zich onder de auteurs. De meesten kennen hem als Faberyayo, rapper van De Jeugd Van Tegenwoordig. Daarnaast doet Franca Treur haar aantreden. Zij won een essaywedstrijd van nrc.next en heeft al een succesvolle roman met verfilming op haar naam staan (Dorsvloer vol Confetti). Ook de andere zeven schrijvers hebben al een succesvolle roman of gedichtenbundel uitgebracht. Het moge duidelijk zijn dat niet iedere jonge pennenridder in aanmerking komt voor wat spreektijd op deze avond.

Naast de interviews en de voorleesrondes vindt ook de finale van Manuscripting: Holland’s Next Top Writer plaats. Dit is een talentenjacht voor – verrassing- jonge schrijvers. Er wordt gezocht naar ambitieuze jeugdigen die beschikken over een schrijversgave en een manuscript, maar niet over een uitgever. Finalisten presenteren hun werk in een elevator pitch en maken zo kans op de hoofdprijs: een publicatie op de website van de Jonge Schrijversavond en Stadsschouwburg Amsterdam, een optreden tijdens Lebowski Achievers én een uur koffie drinken met uitgever Oscar van Gelderen.

Als randprogramma zal Why I Love This Book aanwezig zijn. Dit is een gaaf initiatief van internetondernemer Marc Barteling. Why I Love This Book is een website waar lezers en schrijvers een persoonlijke boekentip achterlaten. In één minuut. Met een filmpje zoals hieronder. Bezoekers van de schrijversavond kunnen in een speciaal busje ‘why they love that book’ opnemen.

Daarnaast pronkt op het evenement een interactieve dichtwand van Letterjet, een initiatief van dichteres Jet Langerak. Er worden magneetwoorden gebruikt, afkomstig uit haar gedichten. De woorden kunnen door iedereen in willekeurige combinaties geplakt worden. Op deze manier ontstaan constant nieuwe spreuken of gedichten en kan op een laagdrempelige manier kennis gemaakt worden met poëzie.

Wie van literatuur houdt zou eens een bezoekje moeten brengen aan deze inspirerende avond. De Jonge Schrijversavond vindt 25 oktober aanstaande plaats in Stadsschouwburg Amsterdam. Aanvang: 20:15. Voor meer informatie en kaarten bezoek je de website. Check hieronder de aftermovie van de 2012-editie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s