Column·Schoolopdrachten

Uitgeknepen citroenen

Een schoolopdracht naar aanleiding van Prinsjesdag 2013

Na Prinsjesdag dit jaar is weer pijnlijk duidelijk geworden hoe het met ons land gesteld is. Gaten in de begroting van 2014 worden gedekt met steeds meer lastenverhogingen. Hierdoor wordt Nederland steeds dieper de crisis in geduwd. Diesel wordt drie cent duurder en de accijns op benzine stijgt met maar liefst zeven cent. Zoals Wilders zegt: “Wij Nederlanders zijn als citroenen. We worden leeggeknepen door Mark Rutte.” En dat is zuur.

We gaan massaal de grens over om te tanken en boodschappen te doen. Nederlanders krijgen steeds meer weg van de drugstoeristen waarmee ons land word geteisterd. Onze drug? Goedkopere benzine en diesel. Daar willen we best een stukje voor rijden. Vandaag de dag scheelt benzine tanken in onze buurlanden gauw zo’n twintig cent per liter. En als we daar dan toch zijn, slaan we gelijk grote hoeveelheden levensmiddelen in bij goedkope supermarktketens.

Raar is het dus niet dat pomphouders en supermarkten in de grensgebieden het moeilijk hebben. Wat zou het een verademing zijn als de PVV en de CDA mochten beslissen over deze kwestie. Beide partijen zijn fel tegen het verhogen van accijnzen op brandstoffen. Ik, fervent aanhanger van de Keynesiaanse theorie, kan me hier volledig in vinden. Een gevalletje pompen of verzuipen. De overheid moet geld de economie in pompen, zodat er weer ruimte komt voor investeringen. Gebeurt dit niet, dan zal ons kikkerlandje blijven zitten in de inzinking van de huidige economie.

Daarnaast zal er een beleid gecreëerd moeten worden, gebaseerd op belastingverlaging. Als het aan onze grote geblondeerde PVV-leider ligt, zullen de BTW en accijnzen in ons land altijd concurreren met die van België en Duitsland. Hierdoor wordt het voor ons, gierig als we zijn, weer aantrekkelijk om in eigen land onze euro’s uit te geven. Ook zullen er tanktoeristen naar ons land komen, wat meer geld voor de staatskas oplevert.

Lagere belastingen zijn goed voor de economie, leiden tot hoger consumentenvertrouwen en meer investeringen en dus tot veel nieuwe banen. Ik hoor u denken, hoe wordt dit dan bekostigd? Ook daar heeft onze Blonde Dolly een plan voor. Lastenverlaging zal twee miljard euro kosten en dit zullen we terugverdienen door te snijden in de vier miljard die elk jaar aan ontwikkelingshulp worden uitgegeven. Het is van groot belang dat onze vrienden in Den Haag eerst het Hollandse huishoudboekje op orde brengen. Daarna zijn andere landen aan de beurt. Het is oneerlijk dat bedrijven en wij burgers steeds de broekriem aan moeten trekken, terwijl de overheid gewoon doorgaat met geld spenderen. Misschien moet ‘Marx’ Rutte daar nog eens goed over nadenken.

2 gedachten over “Uitgeknepen citroenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s