Interview·Schoolopdrachten

“Geluk is voor mij op de juiste momenten de juiste keuzes maken”

Voor LESS Magazine interviewde ik Rolien Scheepbouwer. Een inspirerende
vrouw die velen als voorbeeld kunnen nemen: doorzettingsvermogen en
positiviteit zijn haar sleutelwoorden.

Deze maand in de rubriek ‘Inspirerende Vrouwen’ interviewen we Rolien Scheepbouwer – 48 jaar, alleenstaande moeder en zelfstandig onderneemster. Voor ze een kwart eeuw oud was, woonde en werkte ze al in New York en Noorwegen. Haar huidige business is booming: ze is gezondheidscoach en door te schrijven voor onder andere de VROUW krijgt ze veel kansen om haar droom waar te maken. Hoe houdt ze alle ballen in de lucht?

Rolien Scheepbouwer - www.prowellness.nl
Rolien Scheepbouwer – http://www.prowellness.nl

Je bent gezondheidscoach, voedingsdeskundige, personal trainer, columnist én auteur. Daarnaast schrijf je een boek over gezonde voeding. Hoe combineer je dat allemaal met de opvoeding van je dochter?
“Je moet gewoon doen. Als je alleen bent met je kind heb je niet veel keus. De vader van mijn dochter is buiten beeld, dus vroeger regelde ik wat met mijn ouders of met vriendinnetjes. Als zelfstandig ondernemer plan ik gelukkig mijn tijd zelf in, dus ik heb veel mogelijkheid om bij mijn kind te zijn.”

Vroeger was je freelance mode- en beautystyliste, toen kwam de omslag naar voeding en sport. In 2001 startte je als zelfstandig personal trainer en sinds vier jaar ben je voedingsdeskundige. Je werkt hard en blijft jezelf ontwikkelen, waar komt die drive vandaan?
“Mode is een passie van me, maar het contact met mensen vond ik toch het leukst. Vanaf mijn vijftiende ben ik veel bezig met gezondheid. Die passie wilde ik achterna. Ik ben cursussen en studies gaan volgen. Voeding is sindsdien mijn stokpaardje. Ik zie dat het leven van mensen verandert wanneer ik ze help, dat is een grote stimulans. Ik heb van mijn passie mijn beroep gemaakt. Ik weet dat ik talenten heb en die ontwikkel ik gaandeweg. Het is iets wat je van binnen voelt. Als je daar goede reacties op krijgt en als mensen ook echt wat aan je hulp hebben is dat een geweldige drijfveer.”

Heeft je succes niet met geluk te maken?
“Jawel, maar geluk dwing je af. Geluk is voor mij op de juiste momenten de juiste keuzes maken. Dat is deels verstandelijk, maar deels ook op je gevoel. Als je kansen krijgt moet je die met beide handen pakken. Een vriendin van me werkt voor VROUW en zij zocht iemand die kon schrijven over gezondheid. Ik schreef een proefartikel en werd uitgekozen. Een goede oefening, want ik ben bezig met een boek schrijven over voeding. Door mijn artikelen in De Telegraaf en de VROUW word ik nu ook benaderd door andere media. Op de lange termijn heb ik hier veel profijt van, dat houd ik in mijn achterhoofd bij iedere kans die ik krijg.”

Je klinkt als een echte workaholic. Verlies je jezelf niet in je werk?
“Ik ben geen workaholic. Ik doe met hart en ziel wat ik hoor te doen. En ja er zit veel tijd in, maar het voelt niet als werk. Ik vind rust in het helpen van mensen. Ik bouwen iets op voor de rest van mijn leven. Met pensioen gaan vind ik echt een idioot idee. Wat ga je zitten doen dan? Als je doet wat je leuk vindt, dan doe je dat toch tot de dag dat je dood gaat? Het is toch hartstikke zonde om te zeggen: vanaf morgen doe ik niks meer, want dan krijg ik pensioen. Mijn grootste angst is dat ik mijn leven voor niks heb geleefd. Dat ik op mijn 95e in een schommelstoel zit en me afvraag: Rolien, wat heb je nou eigenlijk gedaan met je leven? Ik wil wat achterlaten, een steentje bijdragen aan een betere wereld.”

Wat is je ultieme doel?
“De planning is om binnen nu en vijf jaar met mijn dochter naar het buitenland te gaan. Mijn ideale leven is werken terwijl ik reis. Ik ben bezig met het opbouwen van een vaste standplaats in Nederland, maar mijn dochter wil graag in Amerika wonen. Daar kunnen we dan nog een standplaats creëren. Ik ben bezig met mijn eerste boek en wil graag nog meer schrijven. Reizend over de wereld wil ik workshops en seminars geven over wat ik schrijf. Als dat lukt en ik kan zoveel mogelijk mensen bereiken, ben ik helemaal happy.”

Hoe wil je dat bereiken?
“Ik probeer een inkomen te genereren dat altijd doorloopt. Het nadeel van specialist zijn is ‘uurtje factuurtje’. Ik krijg alleen maar inkomen door dat ene uurtje dat ik aan het werk ben. Ik wil iets waardoor ik doorlopend op de achtergrond inkomen creëer. Door middel van mijn boek hoop ik op een inkomen op langere termijn. Hoeveel inkomen ik heb, hangt helemaal van mijzelf af. Het triggert mij om mijn werk goed te doen.”

Je dochter heeft de ziekte van Lyme, hoe blijf je voor haar positief?
“Ziek zijn is heel moeilijk voor zo’n jong iemand. Het duurt nu al vier jaar. Mijn dochter moest stoppen met school. Als je niet meegaat in de stroom van het leven, dan val je er gewoon buiten. Hierdoor heeft ze weinig vriendinnen, maar ze is er sterk van geworden. Ik had haar de ellende liever bespaard, maar ik maak me er geen zorgen over dat ze het leven straks aan kan. Ik zeg vaak tegen haar: ‘Slechter dan waar je bent geweest kan het niet zijn, dus ga ervoor. Dit gaat voorbij, je leven wordt beter.’ Kijk, soms is het leven zwaar, maar het heeft geen zin om daarin te blijven hangen. Zet je schouders eronder en hup. Het is geen rechte lijn naar de top. De enige truc in het leven is om door te blijven gaan. Uit de diepste dalen komen de hoogste pieken.”

Hoe pas je die positiviteit toe in je eigen werk?
“Van dichtbij heb ik gezien dat je buiten de boot valt als je niet mee kan draaien met de maatschappij, hierdoor kan ik mensen helpen en begrijp ik ze beter. Door alle stappen die je zet, kom je steeds een stapje dichter bij de oplossing. Dat is ook in mijn trajecten. We kunnen één consult doen, maar daar ben je niet op de lange termijn mee geholpen. Iedere keer kom je een stapje dichter bij de oplossing.”

Hoe kunnen anderen hun doel bereiken, volgens jou?
“Als je succesvol wilt zijn en gelukkig in je hele doen en je werkleven, doe dan dat wat je van binnenuit voelt en wat je wilt doen en laat je daar niet vanaf kletsen. Natuurlijk is het vallen en op staan, dat is het bij mij ook, maar blijf die weg volgen. Kansen komen vanzelf. Hou vast aan je pad en je passie, dat is het belangrijkst.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s