Blogs

Macedonië #1 – Land zonder Engels?

Afgelopen zomer ging ik naar Macedonië en Slovenië. Ik kwam uiteraard ook weer terug. Een beetje bruiner, een beetje wijzer en véél reislustiger. Graag wil ik mijn verhalen met jullie delen.

Onze reis begint met 1,5 uur vertraging. Heel erg vinden we (Bram en ik) dit niet: we zitten tegen de season finale van Walking Dead S04 aan en kunnen nu dus twee afleveringen extra kijken. Score!

Aangekomen in Skopje, de hoofdstad van Macedonië, komt voor mij het echte wachten pas. Bram moet namelijk al zijn kabeltjes voor telefoon, muziek, GoPro etcetera installeren in onze huurauto (duurt lang…). Hierna kan de reis dan eindelijk ECHT beginnen: op naar het stadje Prilep!

Internet vertelde ons dat Prilep bekend staat om zijn mijnen met ‘one of the finest marble in the world’. Niks van gezien. Wat we wel zien op onze trip naar Prilep was een doodskistenwinkel (creepy) en heel veel oma’s en opa’s die om de vijftig meter langs de weg zaten met allemaal dezelfde kersen en puntpaprika’s (schattig). Bram koopt bij een van hen een halve kilo kersen, een beetje veel maar ach. Macedoniërs blijven ons stug in hun eigen taal aanspreken. De wegen vallen ons erg mee. Voordat we vertrokken naar Macedonië werden we gewaarschuwd vanwege de slechte wegen, maar wij hebben hier weinig last van. Natuurlijk kun je deze wegen niet vergelijken met de wegen in Nederland, maar al met al is er niks mis mee.

Bij ons Guest House in Prilep blijkt er niemand te zijn die Engels spreekt, wat leidt tot hilarische taferelen waarbij beide partijen proberen uit te beelden wat ze bedoelen. Ook in het centrum van Prilep spreekt men geen Engels. Bij gebrek aan andere opties en een overvloed aan welwillendheid begeleidt de politie ons daarom naar een pinautomaat. Uiteindelijk vinden we toch een restaurant met een leesbare menukaart en beginnen we onze vakantie met het meest Macedonische voedsel wat je je maar kunt bedenken: pizza.

De volgende dag staat Krusevo op de planning. Krusevo is het hoogstgelegen stadje van de Balkan. Na een flink, wederom hilarisch, ontbijt in ons Guest House (wij wijzen aan op de kaart wat we graag willen, de receptioniste gaat naar de minimarket om dit te halen) beginnen we aan onze tocht omhoog. Die tocht zetten we te voet verder, omdat het zo stijl en smal is dat dit met de auto erg moeilijk gaat. We worden veel aangestaard door locals. Vooral mijn camera wordt onder de loep genomen. Ook kijken veel ouderen vol minachting naar mijn blote benen. Maar wijzelf kijken ook onze ogen uit: alle smalle, stoffige steegjes en oude auto’s die nog uit de Joegoslavische tijd stammen zijn voor ons een lust voor het oog.

joegoslavie-lonnekevanbakel-macedonie-vakantie-auto

Ik wil graag naar een groot oorlogsmonument dat in Krusevo staat. Volgens het internet moet dat een van de meest toeristische trekpleisters van Macedonië zijn. Aangekomen bij het monument is de parkeerplaats (met plek voor zo’n 200 auto’s) leeg. Wij zijn de enige bezoekers.. De bewaker van het pand is erg blij met ons en lult ons de oren van de kop af. “Only normally old people. You young”. Ook staat hij er op dat Bram de vroegere kleding van de Macedonische soldaten aantrekt. Ik kijk het allemaal af en merk dat hij vaak naar mijn camera kijkt. Na een tijdje durft hij: “I make photo?”. Natuurlijk, ga je gang meneer!

lonneke-bram-macedonie-krusevo-lonnekevanbakel-vakantie

Hierna zetten Bram en ik onze daling weer in en komen we langs een groep paragliders uit Frankrijk. We kijken hoe zij te werk gaan, wetende dat we dit later die week zelf ook gaan doen.

We zijn toe aan verkoeling en vinden een city swimming pool: een oud wedstrijdbad waar alle jeugd van Prilep ligt te chillen. Erg leuk om zoveel mensen van onze leeftijd te zien, erg jammer dat ook zij amper Engels spreken. Er wordt harde (best wel leuke) Balkan-popmuziek gedraaid en er zijn ligbedjes. Zo sluiten we onze tweede dag lekker fris af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s